top of page

Competenties

Als lid van de Onderwijs Support Groep ondersteun ik docenten en afdelingen van het mbo College Almere en Poort in het verhogen van de onderwijskwaliteit. Docenten en teams krijgen ondersteuning via coaching, training en intervisie op het gebied van onderwijs en didactiek. Met praktische toepassingen en gerichte coaching geven docenten aan dat met deze ondersteuning hun pakket aan didactische kennis en keuzes is vergroot alsmede de rol als docent.

 

Voor zowel Entree als het eerdere project Doorstart heb ik een aanzienlijk deel van het inhoudelijk aangeboden programma ontwikkeld en gegeven op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, studieloopbaan, ICT, burgerschap en handel.

Daarin zoek ik telkens naar activerende werkvormen die zinvol zijn voor de leerlingen, gebruik van ICT en  gericht op zowel samenwerking als ook eigen reflectie. Daarbij evalueer ik voortdurend de kwaliteit en resultaten van deze opdrachten en pas deze aan indien nodig. 

 

Binnen Capgemini Academy maakte ik onderdeel uit van een innovatiestroom op het gebied van didactiek en onderwijskunde. Zo deed ik voorstellen om een aantal trainingen via verschillende manieren (zoals chat, wiki, forum) meer on-the-job en flexibel in te richten.

Daarnaast ontwikkelde ik in een klein team competentiegericht opleiden (CGO). In deze aanpak krijgt de deelnemer een opleiding via individuele opdrachten, aangepast aan de leerstijl. Voor de Capgemini Academy certificering werkte ik mee in het certificeren van zowel ervaren als beginnende trainers en deed daarin een deel van de ontwikkeling van een training didactiek voor ervaren trainers en deze opleiding vervolgens meerdere malen gegeven. In deze training stonden verschillende leerstromen en leerstijlen centraal. Ik bleek in staat ook trainers met meer jaren ervaring in het programma mee te nemen en enthousiast te krijgen voor vernieuwing. 

Onderwijskundig
Opleiden, coachen en
aansturen



Als lid van het kernteam en docent met extra taken van de Entree opleidingen binnen het MBO College Almere ben ik dagelijks studenten aan het opleiden voor een vervolgstap in hun toekomst. De Entree opleidingen, bedoeld voor studenten die niet eerder een diploma hebben behaald, valt binnen passend onderwijs en studenten vallen onder de groep kwetsbare jongeren.

Juist voor deze jongeren is het aantrekkelijk maken van het onderwijs een uitdaging. Wanneer ik opdrachten bedenk en ontwikkel wil ik zoveel mogelijk aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren zelf. Daarbij maak ik graag gebruik van ICT hulpmiddelen en praktische opdrachten. Tijdens de contactmomenten met studenten, onder een les of daarbuiten, is het aansluiten bij wat er speelt bij een student van het grootste belang. Het realistisch houden van verwachtingen en de spiegel daarin voorhouden zie ik als een belangrijke activiteit om studenten af te leveren die weten wat ze kunnen en willen. Eerder heb ik ook de rol van Coach+ vervuld, een voorziening voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning.

Vanuit een eerder Doorstart project, Coach4You ervaring en begeleiding tijdens de Capgemini tijd heb ik te maken gehad met verschillende doelgroepen: jongeren op MBO 2 t/m 4 niveau en hoog opgeleide volwassen.  

 

Binnen het team neem ik aanvullende taken op mij zoals roostering, teambijeenkomsten en teamdagen, kwaliteitszorg en initiatieven zoals lesbezoeken om met elkaar voortdurend verder te professionalieren.

​

Als projectleider van de gedifferentieerde Entree coördineer en organiseer ik activiteiten om de samenwerking binnen de Entree optimaal te laten verlopen, zoals het organiseren van kennissessies, werkgroep overleg, directeurenoverleg en domeinactiviteiten.

Vanaf 1998 werkte ik in een projectomgeving vanuit de ICT dienstverlening. Vrijwel alle werkzaamheden zijn projectmatig in aanpak zoals het ontwikkelen van nieuw materiaal of het uitbrengen van een advies naar een klant toe. Dat betekent dat er een plan van aanpak wordt gemaakt, voortgangsrapportages zijn en knelpunten worden aangepakt. Hierin werkte ik als teamlid binnen kleine en grote projecten (tot 80 mensen) en als meewerkend voorman in kleinere projecten. Ik heb daarin ook regelmatig projectleiders vervangen. Hierin is mijn stijl die van samenwerking en overleg. Mijn insteek is het voor elkaar krijgen van een kwalitatief werkbare oplossing en zo mogelijk binnen de tijd en budget (en wel in die volgorde).

 

Binnen het MBO onderwijs is de Doorstart als project te kenmerken van een langdurig karakter. Het werken naar een volledig programma voor studenten zie ik als project en vlieg het daarom ook zo aan: stellen van deadlines, regelmatig overleg met betrokkenen en opleveren van tussen en eindproducten in de vorm van didactische kaders en lesplannen.

 

Binnen de Entree opleiding is dezelfde aanpak succesvol gebleken: met een klein team in korte tijd een volledig nieuwe opleiding neerzetten.

Projectmatig werken
Vakkennis ICT en Handel

Tijdens de vele projecten en diverse cursussen en opleidingen blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de verschillende vakgebieden. Binnen het MBO is het naar binnen brengen van de praktijk een must en dat doe ik door vanuit eigen ervaringen en ervaring van anderen lesprogramma's en activiteiten op te starten.

Daarnaast zorgt mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme ervoor dat ik nieuwe ontwikkelingen snel tot me kan nemen en kan toepassen in de dagelijkse praktijk, met name ICT. Binnen het team Entree ben ik keyuser van het leerlingvolgsysteem, roostersysteem en portalomgeving. In die rol ontwikkel ik deze hulpmiddelen en zet ze klaar voor collega's en docenten.

Fotografie

Het fotograferen van dagelijkse situaties in het straatbeeld of juist het experimenteren binnen de fotografie spreekt mijn creatieve kant extra aan. In een fotoclub, waar ik tevens bestuurslid ben, kan ik mijn resultaten delen met anderen en aanzetten tot nieuwe richtingen binnen de fotografie.

 

 

bottom of page